Páginas

viernes, 15 de octubre de 2021

L’alè còsmic

Obra de Carme Riera. Serie Cosmos
Si la Terra és la casa on vivim i la Via Làctia la nostra ciutat, el nostre poble,  l’univers és l’escenari on succeeix el que som i coneixem, començant pel nostre planeta i la nostra galàxia, i on han sorgit els elements de què estem fets, incloent-hi l’aigua, que sembla ben poc compatible, si més no pel que fa a la quantitat ingent que n’omple els oceans, amb les condicions extremes del procés de formació de la Terra.

El cel nocturn no tan sols ens produeix una profunda emoció estètica, que ha inspirat grans artistes, sinó que és el camí per on la ment navega a l’hora de cercar una explicació a la nostra existència. Ho han fet les religions des de la més remota antiguitat. Ho fa avui l’astrofísica, que s’esforça per aproximar-nos la imatge més propera al naixement de l’univers del qual formem part. Tenim, a més, la intuïció que la vida, en alguna de les manifestacions en què es plasma, ha de ser una presència recurrent dins de la immensitat del cosmos.

És des d’aquestes premisses que Carme Riera, una de les nostres artistes amb una trajectòria més brillant i personal, tant pel que fa al seu llenguatge simbòlic i visual, com pel que fa a la tria i a l’alternança de materials, ha concebut les obres d’aquest fascinant conjunt L’alè còsmic que en els darrers anys ha anat creant i que ara, si més no en part, trobem aplegades a la seu de la Fundació Hervás Amezcua.

Iniciada amb pintures a l’oli, culminades en ocasions amb un vel de cera que n’augmenta la capacitat de sorprendre’ns i commoure’ns pel diàleg que s’hi construeix amb la llum, el gruix d’aquestes sèries incorpora, com ja ho havia fet Carme Riera en projectes precedents, l’estany, la fusta, el paper o fins i tot metacrilats. Amb mides i formats diferents, Carme Riera ens proposa confluències i superposicions de formes que s’insereixen i s’integren, de vegades recorrent a llenguatges geomètrics ( esferes, rectangles, cercles, triangles, quadrats, ovals,...) encavalcats amb voluntat de síntesi, en una formidable col·lecció de peces d’una qualitat excepcional. Amb el seu veritable mestratge en l’ús dels materials i la seva capacitat insòlita de projecció cap a un àmbit on la pintura s’enriqueix amb formes i textures, acompanyem Carme Riera en un viatge apassionant i ric d’experimentacions formals del tot reeixides a través dels astres i les constel·lacions, on la nostra artista inclou, sense que això limiti la seva implicació expressiva, un homenatge explícit a la mirada científica per mitjà de la incrustació de noms de dones eminents , com Hipàcia, Marie Curie o la nostra Josefina Castellví, de físics i astrònoms com Newton, Kepler, Einstein, Planck, Hawking,.. Carme Riera incorpora, a més, dels seus quadres fórmules cèlebres a l’espai, on dialoguen tècniques diverses amb materials heterogenis per definir l’infinit, per donar corporeïtat a fragments del que percebem, que en les mans de Carme Riera adquireixen, superant les fronteres de l’immediat, una poderosa força de representació i d’interpel·lació.

Carme Riera ens convida a emprendre, a través de les estrelles, un viatge cap a l’interior de nosaltres mateixos.

Carles Duarte i Montserrat

Octubre de 2021

viernes, 30 de abril de 2021

Personatges precedents als Mites

Una mostra d'una sèrie de vint imatges de personatges en cartró i altres components, de l'etapa anterior als Mites.

Homenatge al Cinema. Presentació de Román Gubern

L'homenatge al Savoy es va fer amb motiu del seu tancament al 2001. Va ser molt emotiu, es va projectar com a comiat la pel·licula "amanecer" del director Murnau.

Cabra




Personatge

Gegants








miércoles, 21 de abril de 2021

Recopilación NEWSLETTERS Carme Riera

Nota d'Autora: Primer de tot, dir que l'ordre d'enviament és cronològic només relativament, ja que molts temes coincideixen, es creuen, i de vegades se superposen... Alguns que van començar, encara perduren.

També sobre les persones que han escrit dels temes, cal apuntar que no totes hi són i que solament hi ha fragments per qüestió d'espai, la qual cosa em sap greu. Així com, pel mateix motiu, succeeix amb la traducció català-castellà i viceversa.

jueves, 15 de abril de 2021

El Paper

Des de sempre m'ha interessat molt les diferents qualitats i textures dels papers, he utilitzat de tota mena en l'elaboració dels diferents treballs, al llarg del temps.

Vaig aprendre la tècnica de fer paper manual i artesanal al Molí Paperer de Capellades. Un cop aconseguida la tècnica per aconseguir "el paper" considerat tradicionalment com a suport de l'obra, segueixo en la línia d'investigació de les possibilitats que m'ofereix el mateix procés. Afegint a la pasta molts diversos materials, trames, etc. De tota manera que el resultat no sigui el mer "suport" sinó una nova realitat artística.

Lluny de ser una tècnica que es pugui improvisar, per obtenir els resultats desitjats, requereix tenir el control de tot el procés, llarg i complex.

A Cabrera vaig poder instal·lar la pastera, l'aigua, i la premsa, totes les condicions necessàries per treballar, amb duresa, paciència i constància, aquesta nova línia de creació durant un parell d'anys. Tenint en compte l'element error-atzar, va ser molt enriquidor.



Valverde y Becker comentan la obra de Carme Riera de su época del Papel